Medische voorschriften weldra elektronisch naar apotheek

Weldra digitaal voorschriftWeldra digitaal voorschrift
Huisartsen krijgen de mogelijkheid geneesmiddelenvoorschriften elektronisch en beveiligd naar de apotheek door te sturen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx donderdag bekendgemaakt.
“De gemiddelde apotheker moet vijf keer per dag een arts opbellen omdat hij het voorschrift niet kan lezen”, zegt Onkelinx. “Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals een overdosis.”
Daarom krijgen artsen, als uitbreiding van het eHealth-platform, de mogelijkheid voorschriften elektronisch door te sturen over een beveiligde verbinding. De patiënt krijgt enkel een barcode mee, die hij bij de apotheek moet laten scannen. Via het recent gelanceerde MyCareNet kan de apotheker onmiddellijk controleren hoe de patiënt is verzekerd. Als het geneesmiddel niet wordt opgehaald, heeft de arts de mogelijkheid het voorschrift weer intrekken.
“Een extra voordeel is dat het elektronisch voorschrift onmogelijk te vervalsen is, wat met de huidige papieren voorschriften wel eens gebeurt”, zegt de minister. “Er kan ook onmiddellijk worden nagetrokken of het geneesmiddel een probleem oplevert met een allergie of gevoeligheid van de patiënt.”
Het is voorlopig niet de bedoeling de nieuwigheid te verplichten. “Ik ga ervan uit dat dit snel algemeen ingang zal vinden”, aldus Onkelinx.
Het elektronisch voorschrift wordt aangevuld met de zogenaamde eHealthBox, een beveiligd alternatief voor het briefje dat een patiënt vaak mee krijgt als hij wordt doorverwezen naar een andere arts of specialist. Vierduizend huisartsen testen het systeem al uit. Ook het papieren document waarmee de arts in sommige gevallen zijn akkoord moet geven voor terugbetaling, kan voortaan digitaal worden overgemaakt, wat de doorlooptijd drastisch vermindert.